Øversjødølan mobiliserer

Øversjødølan mobiliserer

Dugnad på kjøkkenet på samfunnshuset. Foto: Gunn Hege Jordmoen

Olsok i Tolga er en skikkelig bygdedugnad. Det mobiliseres i hver ei grend og bygd, i hvert et lag og organisasjon. Bedrifter og enkeltpersoner i hele kommunen engasjerer seg i denne lengste uka i året.

Dugnad på kjøkkenet på samfunnshuset. Foto: Gunn Hege Jordmoen

Dugnad på kjøkkenet på samfunnshuset.
Foto: Gunn Hege Jordmoen

Men det er ei bygd som klarer å mobilisere mer enn de andre. I Øversjødalen, Kåsa og Holøyen trår alle til – år etter år. Dugnadsslitasje er noe kanskje mange kan kjenne på, men aldri nevnes. Det er heller ikke bare i Olsok denne bygda mobiliserer! I vår ble samfunnshuset malt på dugnad. Kirkegården ryddes og rakes i felleskap av bygdas innbyggere. Den nyansatte presten i Tolga ble til og med på dugnaden, en god måte å bli kjent med prestelyden på.

Notdraging på Langsjøen. Foto: Ingrid Eide

Notdraging på Langsjøen. Foto: Ingrid Eide

Eksport av kultur og hunder
Mandag i olsokuka er det notdraging på havna i Øversjødalen som er bygget med en stor andel dugnadsinnsats! Torsdagen er Øversjødalens dag og er fullspekket med arrangementer. Matbufféen som kaller folk til grytene, er viden kjent. Dette er «hemlaga mat frå båtten tå».  Kåsa og Øversjødalen deler på å arrangere kulturkvelden, som også samler fulle hus. I år arrangeres den i Kåsa.

I dag bor det cirka 80 fastboende i Kåsa, Holøyen og Øversjødalen. I 1955 startet det 50 elever på den nye skolen, som åpnet samme år. Da ble grendeskolene i de tre grendene slått sammen til Øversjødalen og Holøyen sentralskole.  Langs en liten veistump i grenda, «Apotekergata», bodde det på samme tidspunkt like mange som i hele Øversjødalen i dag. Det må poengteres at denne lille bygda over tiår har avlet sportsutøvere og musikere i nasjonal og nordisk sammenheng (se Olsokavisa 2015); Dalakopa med Spelemannspriser og andre priser, og senest Astrid Sugarens 4. plass i konkurransen Idol.

Her finnes også landets beste hundeoppdretter på kuvasz, en ungarsk hunderase, som det kun finnes et par titalls eksemplarer av i landet. Bjørn Olav Andersen fra Skedsmo har slått rot i denne bygda, men reiser Europa rundt på utstillinger hvor hundene premieres høyt. Sløyfesamling er etter hvert blitt enorm, og fra Øversjødalen «eksporterer» han sine kuvaszhvalper til hele verden.

Sentralskolen i Øversjødalen. Foto: Ingrid Eide

Siste kull i barnehagen ved Sentralskolen i Øversjødalen. Foto: Ingrid Eide

Ta utgangspunkt i det man har
Bygda har mista både skole, post og butikk. Ytre trusler gir indre samhold. I stedet for å la seg handlingslamme tar bygdefolket utgangspunkt i det man har, bretter opp ermene, skaper aktiviteter og arrangementer basert på tradisjon og historie. Tilflyttere og hytteturister inkluderes i dugnadsarbeidet. Det gir kjennskap, kunnskap og god integrering.

Etter modell fra Øversjødalen får hver bygd sin egen dag under årets Olsok i Tolga.  Tirsdag er Vingelens dag, onsdag er Tolgas dag og fredag konsentreres arrangementer i Hodalen.

Holøydalen kapell. Foto: Liell Photography